Chips

Barna karácsony. Felteszem Bruckner V. szimfóniáját. Oswald Spengler szerint Bruckner zenéjében sok a "barna" és az "aranysárga" szín. És most hogy az ablakon át bámulom a fák megsárgult-megbarnult leveleit szinte én is hallani vélem. (Fehér karácsony? Csókolom, keresztégetés lesz?)

***

Hét év Tibeten kívül. A dalai láma fontolgatja, hogy nem születik újjá. Hm. Mondjuk megértem, ilyen zavaros időkben, ugye. Meglehet, magányos óráiban Ferenc pápa is már fontolgatja, hogy nem fog feltámadni. Végtére nem egyszerű döntés, ha jobban meggondoljuk. A dán filozófust, Kierkegaardt idézve: támadj fel, és meg fogod bánni; ne támadj fel, azt is meg fogod bánni. (Bár Kierkegaard ezt konkrétan a házasságról írta, de az is egy hasonlóan súlyos kérdés.) Szóval ami a lényeget illeti, itt az ideje nekem is elgondolkodni a dolgokon. A hogyan továbbon.  

***

Henry George. Elkezdtem Henry George 1886-os Vámvédelem vagy szabadkereskedelem című opusát. Idézem: "Ugyan kik hát azok, akiknek kereskedői törekvései elől a védővám megóv és megőriz bennünket? Ha ezt a kérdést akkor intézték volna hozzám, mikor még nem kezdtem gondolkodni e dolog felől, azt mondtam volna, hogy a "védelem" az idegen termelők ellen óv meg bennünket, akik honi piacunkon akarják eladni termékeiket. Ez az a feltevés, amely az összes protekcionista érvet áthatja, az a feltevés, hogy az idegenek folytonosan arra törekednek, hogy termékeiket ránk tukmálják, és hogy a védővám eszköz, amellyel védjük magunkat az ellen, amit ők akarnak. (...) Senki sem vehet, ha nem talál valakit, aki hajlandó eladni; és senki sem adhat el, ha nincs valaki, aki venni hajlandó. Ha az amerikaiak nem óhajtanának külföldi javakat venni, akkor a külföldi javakat nem lehetne eladni, még ha nincsenek is vámok. Az oka a kereskedelemnek, melyet vámunk megakadályozni kíván, az amerikaiak azon kívánsága, hogy idegen javakat vegyenek, nem pedig az idegen termelők kívánsága, hogy azokat eladják. Így a védővám tulajdonképpen azt akadályozza meg, amit a "védelmezettek" maguk kívánnak tenni. Nem az idegenektől óv és őriz meg a védővám, hanem önmagunk ellen."

Címkék: chips