Chips

A húrok királynője. A 18 éves Muck Éva nyerte az Egyesült Államokban rendezett Queens of Strings versenyt. Like.

***

Az infláció kora. Thomas Mann Rendetlenség és kora bánat című 1925-ös novellája. A Cornélius család egy napja: röpke bepillantás a weimari Németország világába. A novellában többször megjelenik a hiperinfláció (milliós fizetés, nyolc-ezer márkába kerülő sör, hat-ezer márkába kerülő tojás stb.), az árkontroll (ami az infláció következménye), valamint az áruhiány (anyaghiány miatt elmaradt tatarozás, a törött mosdókagylót nem lehet kicserélni, mert nincs új készleten, heti max. öt tojás stb.) (amit viszont az árkontroll okoz). Az államadósság, mint az infláció oka, igaz csak utalásszerűen, de szintén megjelenik: Cornélius úr, a családfő történelem professzor, aki éppen a XVI. század végén felduzzadt spanyol államadósságról, valamint (az egy évszázaddal későbbi) a XVII. század végén fennálló angol államadósságról tervez előadást tartani. Illetve a spanyol és angol államadósság következményeinek "etikai és pszichológia különbségeiről". Paul A. Cantor külön tanulmányt szentel a kérdésnek: az infláció mint a Német Birodalom nihilizmusának az oka. Meglehet, Cantor írása merészen túldimenzionálja a dolgot, azért nem rossz.

***

Interjú. Eötvös Péterrel a Heti Válaszban. "Egy nyugati zenerajongónak a Liszt, Bartók, Ligeti, Kurtág, Eötvös ötös ad képet a magyar zeneművészetről" — mondja Eötvös. Kodály meg valahogy kimarad. Jóllehet nincs ebben semmi célzatosság: Eötvös csak kiegészíti Ligetivel és Kurtággal az Áder-féle Liszt, Bartók, Eötvös hármast. Ami igazán sajnálatos, hogy pl. Szőllősy András, Durkó Zsolt vagy Maros Rudolf neveit nem ismeri a nagyvilág. Akiknek szintén világszínvonalú az életműve.

***

Gini. A valódi jövedelem egyenlőtlenség nem az egyes országokon belül van, hanem a különböző országok között. Az országokon belüli jövedelem egyenlőtlenségek számottevően csökkentek az elmúlt kétszáz évben.

Címkék: chips