Chips

Lebegő vs. rögzített. A két világháború közötti időszak nemzetközi pénzügyeit korábban nem tapasztalt káosz jellemezte. Kompetitív leértékelés, kereskedelmi háború, a forró pénzek heves mozgása, hiperinfláció, protekcionizmus, a valutaárfolyamok erős ingadozása stb. Akkoriban a vezető közgazdászok körében erős konszenzus uralkodott e pénzügyi dezintegráció okát illetően: a rögzített árfolyamrendszer feladása. Ez a konszenzus aztán jelentősen befolyásolta a Bretton Woods-i rendszer létrehozóit a II. világháború végén a rögzített, de kiigazítható árfolyamrendszer megalkotásában. Mindazonáltal a két háború között is voltak közgazdászok, akik a nemzetközi pénzügyek destabilizációjának okát nem a lebegő árfolyamrendszerben, hanem a korszak eleve kaotikus viszonyaiban látták. Úgy vélték, a pénzügyi instabilitást nem a valutaárfolyamok ingadozása okozza, hanem épp fordítva, a pénzügyi instabilitás és bizonytalanság a valutaárfolyamok ingadozásának az oka. Pl. nem a márka árfolyamának ingadozása hatott a jóvátételi tárgyalások alakulására, hanem fordítva, és a frank ’24-ben elkezdődő leértékelődését sem a lebegő árfolyamrendszer okozta, hanem mert világossá vált, hogy a német jóvátétel nem fedezi a háború miatt felhalmozódott francia államadósság visszafizetését. A lebegő valutaárfolyam szószólói úgy vélték, stabil és kiszámítható gazdaságpolitika mellett a valutaárfolyamok is stabilak lettek volna. A valutaárfolyamok változása csak tükrözi a gazdaság fundamentumaiban vagy a gazdaságpolitikában bekövetkező változásokat (és sokkokat), és nem pedig okozza azokat. A lebegő vs. rögzített árfolyamrezsim e vitájához jó olvasmány Douglas A. Irwin tanulmánya.

***

Antikrisztus. Bartus László szerint Trump zsidó veje, Jared Kushner az Antikrisztus. De ez így nem pontos. Pepe, a béka valójában titkos üzenet: Trump egy gyíkember. Egy homo sapiensnek ui. nincs narancssárga haja meg bőre (természetesen a First Lady is reptilián — elég csak ránézni). Vagyis Ivanka Trump és Jared Kushner gyermekei zsidó-reptilián keverékek. És amikor a Trump-dinasztia zsidó-reptilián vérvonala egyesül a lotaringiai cigány-eszkimó vérvonallal, akkor jön el a Fenevad. De nem tőlem tudják.

***

Olimpia. Mindig az volt a sejtésem, hogy az olimpiarendezés ötlete még a ’90-es évek elejéről származik Matolcsy György mentorától, Kopátsy Sándor közgazdásztól. Merjünk nagyok lenni, merjünk nagyot álmodni! Kopátsy szeme előtt a szöuli olimpia lebeghetett. „Óvatos, kisstílűen takarékoskodó politikusokkal csak elmaradni lehet”. (Nota bene ha az ember elolvassa Kopátsy ’95-ös Van kiút! könyvének Mire tanít Dél-Korea? szakaszát, elcsábíthatja a gondolat, hogy Orbán kormányfő tényleg valamiféle délkelet-ázsiai fejlesztő államon munkálkodik. (Minek kapcsán Kopátsy a következőt írja: „El kellene gondolkodni azon, hogy sem kényelmesen, sem a demokratikus jogokban élenjárva nem lehet utolérni" (a gazdag Nyugatot — én))).

***

Rakendroll. I must be fine cause my heart's still beating…

Címkék: chips