hocinesze

2019\09\15 ricardo

Ligeti & Godzilla

Ligeti György Requiemje (1963/65) szól Gareth Edwards (r.) Godzilla (2014) filmjének jelenetében.

Címkék: Godzilla Ligeti
2019\09\08 ricardo

Keynes

Peter Temin és David Vines Keynes: Useful Economics for the World Economy c. kis kötetükben újraértékelik Keynes életművét. A szerzők állítása szerint Keynes munkásságát mindvégig a nemzetgazdaságok külső és belső együttes egyensúlyi feltételeinek megértése vezette Versaillestól (A békeszerződés gazdasági következményeitől) az 1930-as Macmillan Bizottságon át Bretton Woodsig (a klíringunió tervezetekig), és ezáltal egy olyan nemzetközi gazdasági architektúra megteremtése, ami az egyes nemzetállamok számára lehetőséget biztosít e kettős egyensúly eléréséhez. Az 1936-os Általános Elmélet, vélekednek a szerzők, pusztán egyik állomása volt ennek az egész keynesi életműn áthúzódó törekvésnek. A kis kötet rendre párhuzamot von a Keynest foglalkoztató gazdasági problémák és a 2008-as válság között, de a legnagyobb erénye – úgy vélem – mégis az, hogy egy remekül érthető leírását adja az IS-LM modellnek, valamint az ún. Swan-diagramnak (ami – az IS-LM modellhez hasonló – szemléletes keynesiánus modellje a gazdaság külső (fizetési mérleg) és a belső (alacsony infláció melletti teljes foglalkoztatás) egyensúlyának).

Címkék: Keynes
2019\08\28 ricardo

Deepfake

Deepfake! Keanu Reeves játssza Forrest Gumpot. Az otthoni filmnézés jövője: kiválaszthatjuk a menüből, hogy melyik színésszel akarjuk megnézni a filmet. Esetleg néhány klasszikust. Pl. Truman Capote azt szerette volna, ha a novellájából készülő film, Az álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany's) Hollyját Hepburn helyett Marilyn Monroe játssza. Monroe valószínűleg hívebb lett volna a novellához, azaz lotyósabb. Ámde elhinnénk Monroenak, hogy olyan elbűvölő, ártatlan naivitással nem érti a gengszter Sally Tomato kódolt időjárás-jelentéseit, miként teszi azt Hepburn? Ó, egy deepfake Holly Golightly akarok Marilyn Monroeval! Persze ehhez Audrey Hepburn alakját is kicsit meg kellene fékelni (nota bene Angelina Jolie kebleit kb. két kosármérettel felfékelték digitálisan a Tomb Raiderben). Bár ahogy Billy Wilder fogalmazott Hepburnről: „Ez a lány divatjamúlttá tette a melleket”.

Címkék: deepfake
2019\08\19 ricardo

(...)

(Helmut Kohl anno többször felvetette, hogy az 50 ezer keletnémet állampolgár Ausztriába történő kiengedéséért cserébe az NSZK átvállalná a magyar államadósság egy részét, de Németh Miklós miniszterelnök és Horn Gyula külügyminiszter egyszerűen nem kértek belőle.)

Címkék: (...)
2019\08\10 ricardo

Valuta-manipulátor?

Hétfőn az amerikai pénzügyminisztérium valuta-manipulátornak minősítette Kínát. Három Project Syndicate cikk: Paola Subacchi, Jeffrey Frankel, Benjamin J. Cohen.

*

Ha már Kína és Project Syndicate cikkek. Jong-Wha Lee dél-koreai közgazdász 2012-2017 között írt huszonöt Project Syndicate cikke összegyűjtve egy karcsú kötetben. A huszonötből hat cikk közvetlenül Kínával foglalkozik, közvetve pedig mindegyik.

Címkék: cikkek
2019\08\04 ricardo

Mutatványszám

Egyvégtében olvasom el Umberto Eco Mutatványszám c. regényét. Eco konklúziója: ahol eleve maffiaszerűen működik az állam, ahol közismert plutokraták ülnek a törvényhozásban, ahol egykori titkosszolgák vagy épp háborús bűnösök lehetnek vezető politikusok, ahol a politikai üzelmeket fényes nappal csinálják, a korrupció, az adócsalás stb. nyílt titok, és ahol a bulvárra szoktatott nép minderről teljes fásultsággal, vállvonogatva vesz tudomást, ott valójában teljesen feleslegesek a rafinált összeesküvések és titkos háttérszervezetek.

Címkék: Eco
2019\07\28 ricardo

Nixon és az alapjövedelem

Rutger Bregman könyvében olvasom, hogy Nixon amerikai elnök 1969-ben be akarta vezetni a szegény családokra vonatkozó feltétel nélküli alapjövedelmet. Egy négytagú család évi 1600 dollárt kapott volna. Az elnök tanácsadója, Martin Anderson ellenezte az ötletet. Aznap, amikor Nixon nyilvánosságra hozta volna tervét, Anderson átadott neki egy hatoldalas tájékoztató dokumentumot a Speenhamland-rendszerről, amit Polányi A nagy átalakulás című könyvéből ollózott össze. Nixon a dokumentum hatására letett a tervről.