hocinesze

2019\02\20 ricardo

Hairspray queen

Németh Szilárd nem csak Rossini nyitányokban verhetetlen, kérem szépen, de a grunge is a kisujjában van. Emlékezzünk együtt Kurt Cobainre.

Címkék: N. Sz. K. C.
2019\02\17 ricardo

Piketty zsebkönyv

Karl Marx A tőke művéhez anno Karl Kautsky írt „zsebkönyvet” azért, hogy a szabadidő és intellektuális felkészültség nélküli munkásokhoz is eljuthasson a vaskos és nehéz olvasmányt jelentő Marx opus nektárja. Thomas Piketty A tőke a 21. században művéhez Jesper Roine svéd közgazdász írt kis összefoglaló könyvet hasonló megfontolásból, ami nemrég idehaza is megjelent. És Roine kis könyvét elolvasva megerősödik bennem a gondolat: Piketty könyve csak látszólag vaskos, a mondandóját illetően valójában meglehetősen karcsú mű. Épp mint Roine zsebkönyve, ami egyébiránt ideális olvasmány mindazok számára, akik tényleg csak egyetlen vasárnap délelőttöt szánnának Pikettyre. (Nota bene Kautsky Marx-zsebkönyve talán Pikettynek is hasznára lenne.)

Címkék: Piketty
2019\02\03 ricardo

Gondoljátok meg, proletárok

Elolvastam Artner Annamária Marx 200 c. könyvét. És e kis könyv (mindössze 132 oldal) egyetlen hozadéka számomra egy Marx citátum (A tőke II. kötet XX. fejezete). A baloldali közgazdászok körében népszerű tézis szerint a gazdasági válságok oka az elégtelen kereslet, ami gyakran párosul azzal a vélekedéssel, hogy az elégtelen keresletnek pedig döntően az alacsony bérek az oka. Avagy a népszerű frázissal szólva: a munkások bére nem elég arra, hogy visszavásárolják a saját maguk által előállított terméket. Íme, akkor a citált Marx szöveg:

marx_citatum.PNG(Artner könyve máskülönben alig érdekesebb, mint egy „polgazd-jegyzet”. Találóbb cím lenne a Marx 50.)

Címkék: Marx
2019\01\28 ricardo

(...)

(Artner Annamária Marx 200 c. könyvének bemutatója. Krausz elvtárs a bemutató végén megállapítja: Varga Jenő a marxista válságelméletnek olyan kiváló tudója volt, hogy odáig vitte, hogy Sztalin gazdasági tanácsadója lett. Kérem szépen, van azért itten mire büszkének lennünk! (Nota bene Artner ezzel a fehér frizurával a slampos Helen Mirrenre emlékeztet.) Mindenesetre megrendeltem a könyvet.)

Címkék: (...)
2019\01\27 ricardo

Vers mindenkinek

"mert virágzás, mert élet és örök" J. A.

Ady Endre
Egyedül a tengerrel

Tengerpart, alkony, kis hotel-szoba.
Elment, nem látom többé már soha,
Elment, nem látom többé már soha.

Egy virágot a pamlagon hagyott,
Megölelem az ócska pamlagot,
Megölelem az ócska pamlagot.

Parfümje szálldos csókosan körül,
Lent zúg a tenger, a tenger örül,
Lent zúg a tenger, a tenger örül.

Egy Fárosz lángol messze valahol,
Jöjj, édesem, lent a tenger dalol,
Jöjj, édesem, lent a tenger dalol.

A daloló, vad tengert hallgatom
És álmodom az ócska pamlagon,
És álmodom az ócska pamlagon.

Itt pihent, csókolt, az ölembe hullt,
Dalol a tenger és dalol a mult,
Dalol a tenger és dalol a mult.

1906.

Címkék: Ady
2019\01\15 ricardo

Szemét

Estefelé még bent vagyok az irodámban. Megjelenik az ajtómban egy idős takarítónő. Kopog, bejön. Egy takarítócégtől van. Némán kiveszi a szemeteszsákot a szemétkosárból. Aztán megszólal: a férje is cukorbeteg, felismeri a kidobott vércukor tesztcsíkokat. Nem túl illendő felütés beszélgetéshez, de nem haragszom. Beszélgetni kezdünk. Mégis igaz, az emberről sokat elárul a szemete. Meglehet, az idős takarítónő remek profilokat készít: hogy úgy mondjam, látja az embereket a szemeteszsákok mögött.

Címkék: szemét
2019\01\06 ricardo

(...)

(Schiff András elmesél egy anekdotát Artur Schnabelről. Egyszer Schnabel karrierje csúcsán Berlinben egy kizárólag Chopin-művekből álló koncertet adott. Schnabel nem Chopin-játékáról volt híres, és a hangverseny kudarcnak bizonyult. A koncert után a művészszobában megjelent az egykori Liszt-tanítvány zongoravirtuóz Moriz Rosenthal, akinek Schnabel szabadkozva azt találta mondani: „Tudja, Rosenthal, én tulajdonképpen Chopin művészetének filozófiai aspektusaira akartam rávilágítani”. Mire Rosenthal azt válaszolta: „Tudom, Schnabel, maga egy igazi Chopinhauer!”)

Címkék: (...)
2019\01\01 ricardo

Chips

Vettem egy horoszkóp magazint. Ki akar árván tévelyegni 2019-ben, ugye? Vakon fejest ugrani az ismeretlen jövőbe, hogy úgy mondjam, ukmukfukk?! Kellenek a fogódzók. És örömmel konstatálhatom, hogy 2019 a Merkúr éve lesz. Az én csillagjegyem ui. a Szűz, aminek köztudomásúlag a Merkúr az uralkodó bolygója. Kedvező csillagállás, gondolom. Igaz, az asztrológiai esztendő majd csak március 20-án kezdődik. A kelta horoszkóp szerint is március lesz a szerencsehónapom; rám talál a szerelem, ha jól értem. Az azték horoszkópom viszont kedvező anyagi helyzettel kecsegtet, és hosszú nyaralásra biztat, amit a kínai horoszkóp megerősít, kiegészítvén ezt azzal, hogy idén nyáron a passzív pihenési formát fogom preferálni, jelentsen az egyébként bármit. A kínai horoszkóp emellett őszre ígéri szellemi aktvitásom csúcsát, miközben az azték szerint ősszel lesz érzelmi életem a legmélyebb. Amik nem feltétlenül zárják ki egymást: ha éhes vagyok, nekem azt is a fejem érzi meg először. A hagyományos (nyugati) horoszkópom szerint novemberben megtapasztalom, hogy pénz nélkül is lehet boldognak lenni, amit köztünk szólva inkább kihagynék. Mivel a különböző horoszkópok egymástól eltérő szerencsenapokat ígérnek 2019-re, mindösszesen negyvennyolc szerencsenapom lesz, nem számolva ebbe a perzsa horoszkópom szerencsenapjait. A perzsa horoszkóppal, mely szerint Madár lennék, nem tudok azonosulni. Még plusz néhány további szerencsenapért cserébe sem. Én nem vagyok született forradalmár, mint a Vízöntő. Ezt határozottan el kell utasítsam. Egyébként a 2019-es karácsony nekem nem a házimunkáról fog szólni, állítólag. Ja, és a kínai asztrológia szerint a 2019-es a Disznó éve. Helló, röfik!

*

Van egy újévi szokásom. Minden év első napján meghallgatom Beethoven valamelyik szimfóniáját. Most épp az Eroicát hallgatom (Philharmonia Orchestra/Kurt Sanderling).

*

Elolvastam Berend T. Iván Naplementék c. dialóguskötetét. A kötetben Berend több ízben hangot ad jobb- és baloldali populizmusok globális megerősödése okozta aggodalmának, közben maga is balos populisták lapos frázisait pufogtatja: a neoliberalizmus, dereguláció és az obligát thatcher-reaganezés mellett a "pénzuralom és gazdaság diktatúráját" emlegeti. Hasonlóképp olcsó közhelynek számít manapság Keynes és Friedman éles szembeállítása, amatőr fogásnak, ami nem illik a világhíres gazdaságtörténészhez, az UCLA kutatóprofesszorához, az MTA volt elnökéhez. (Persze Berend véleménye nem egyszer eltér a balos katekizmustól. Pl. a szakszervezetek visszaszorulásának okát a fejlett országokban a gazdaságszerkezet átalakulásában látja, és nem a piacpárti politikusok szándékos rombolásában. (Főként az ipari munkásság volt korábban szervezett; a szakszervezetek kivált olyan nehézipari ágazatokra koncentrálódtak, mint bányászat, kohászat, nehézgépgyártás. Az elmúlt fél évszázadban éppen ezen ágazatok gazdasági súlya szorult vissza, illetve került Ázsiába, miközben a szolgáltató ágazatoké növekedett. A szakszervezetek szerepe azért csökkent, mert a bányászat szerepe csökkent.) (...)

Címkék: chips