hocinesze

2020\01\18 ricardo

Karajan

Herbert von Karajan
Fotó: Siegfried Lauterwasser

Címkék: Karajan
2020\01\13 ricardo

Scruton

Elhunyt Roger Scruton brit konzervatív filozófus. Scrutonnak közel egy tucat könyve jelent meg idehaza, aminek a felét olvastam; legutóbb a nemrég megjelent Futóbolondok, csalók, agitátorok: Az újbaloldal gondolkodói kötetet. Magam kettőt emelnék ki: A pesszimizmus haszna és a hamis remény veszélye (Noran Libro Kiadó, 2011), Iszom, tehát vagyok (Akadémiai Kiadó, 2011). Isten nyugosztalja.

Címkék: R.I.P.
2019\12\28 ricardo

Reggel 2.

Nem függetlenül az amerikai dollár globális tartalékvaluta szerepétől, az USA legexportképesebb terméke az államadóssága. Az ország krónikus folyó fizetési mérleg hiánya tkp. a holland kór (Dutch disease) egyik esete (amikor az állampapírok játsszák a történetben a földgáz szerepét).

*

Az elmúlt napokban Albert Camus előadásait és beszédeit olvasom, és rendre popperi gondolatokba ütközök. Pl. A szabadság tanúja c. 1948-as beszédben: „(…) jobb úgy tévedni, hogy közben nem gyilkolunk meg senkit, és jobb beszélni hagyni másokat, mint hogy igazunk legyen egy hullatömeg tetején, halálos csöndben”.

Címkék: (...)
2019\12\27 ricardo

Reggel

Olvasom: Tíz dolog, amit nem tudtál a Szemtől szemben című filmről. Tizenegy. A filmben van egy rablási jelenet, ami alatt végig Ligeti György Gordonkaversenye szól.

*

Este az orgonakoncerten összefutottam a tai chi edzővel. Már egy éve nem voltam edzésen. Vissza kellene szoknom.

*

A hidegháború csúcsán, 1960. október végén Szvjatoszlav Richter öt koncertet adott a Carnegie Hallban, majd karácsonykor még kettőt. A hét koncerten Haydntól Prokofjevig összesen tíz zeneszerző több, mint hatvan műve hangzott el. Mind a hét koncertről felvétel készült. 2017-ben a Sony Classical egy 13 CD-ből álló dobozban kiadta újra a legendás felvételeket. A jézuska pedig meghozta nekem. Mit hallgassak meg elsőnek?

Címkék: (...)
2019\11\30 ricardo

Kommentár

Csejtei Dezső Európa, a beváltatlan ígéret c. írása a Kommentár friss számában. A szerző lázas igyekezettel próbál szellemi glóriát vonni a kormánypropaganda köré. Aminek tizenhat oldalnyi törmelék a vége: tekintélyes mesterek jól-rosszul interpretált gondolatainak értelmetlen egyvelege. Hegel, Nietzsche, Spengler, Ortega, Husserl, Heidegger. Közben lapos Sorosozás, migránsozás meg liberális véleményterror. Még szerencse, hogy Hegelnek, Heideggernek ezzel nem lehet ártani; kivált egy Csejtei nem tud akkorát fröccsenni, hogy az ne peregjen le rögtön a csatornába.

Címkék: Kommentár
2019\11\28 ricardo

Lámfalussy, Matolcsy, euró

Dacára annak, hogy Matolcsy György szerint az euró „hibás, sőt káros politikai koncepcióra épült”, az MNB elnökeként 2013-ban nagyvonalúan megalapította az „euró atyjáról” elnevezett Lámfalussy-díjat. Az idén pl. Yves Mersch kapta az elismerést, aki ennek alkalmából a februári Lámfalussy Konferencián — ami 2014 óta az MNB szervezésében évente kerül megrendezésre — előadást tartott. (Nota bene 2017-ben az MNB kiadott (magyar és angol nyelven) egy válogatáskötetet Lámfalussy írásaiból.)

Címkék: Lámfalussy
2019\11\24 ricardo

(...)

(„A valóság az, hogy — neve ellenére — a neoliberalizmus korszaka távolról sem volt liberális. (…) A neoliberalizmus alig hasonlít arra a >>nyitott társadalomra<<, amit Karl Popper támogatott”, írta pár hete Joseph Stiglitz, aki cikkében Fukuyamát és Sorost emlegeti. Ez most Fricz Tamás udvari politológus (civilben NGO-szóvivő) cikkéről jutott az eszembe.)

Címkék: (...)
2019\11\19 ricardo

Kedd

A Faith No More The Real Thing albumát hallgatom, és most 16 éves kamasz akarok lenni 1989-ben. Kitűrt kockás flanelingben, hátrafordított baseball sapkában, kazettás walkmannel a fejemen, görkorcsolyával a lábamon, ahogy hátrafelé szlalomozom a járókelők között valahol San Francisco utcáin.

Címkék: kedd