hocinesze

2020\08\03 ricardo

Botond B. és a nyílt társadalom

Jelenet Kubrick 1964-es Dr. Strangelove c. filmjéből.

Címkék: jelenet
2020\07\21 ricardo

A renegát Pogátsa

Kulturálisan a szegények mindig is közelebb álltak a nacionalista, patriarchális jobboldali értékekhez”, írja Pogátsa Zoltán fészbuk bejegyzésében. Erre Puzsér Róbert dühbe jön: Pogátsa osztályidegen, opportunista, renegát neoliberális, a szelvényvagdosó burzsoázia tányérnyalója, egy nyegle imperialista playboy, egy hivatásos ellenforradalmár—zsúrfiú; szívódjon fel. A pogátsaizmus a baloldaliság gyermekbetegsége. Pedig Pogátsának ez esetben meglehet igaza van. Pl. Orwell már 1941-ben leírta: „a szegények minden országban nacionalistábbak, mint a gazdagok”. A kozmopolitizmus és a progresszív attitűd valójában együtt növekszenek a vagyonnal (illetve együtt csökkennek vele).

Címkék: Puzsér Pogátsa
2020\07\11 ricardo

Századvég

A Századvég Kiadó nemrég megjelentetett egy kis könyvecskét, benne a következő mondattal: „E nép életszükséglete ne abban merüljön ki, hogy az emberi jogok védjék még a választott vezetőitől is, hanem a vezetői óvják meg az emberi jogoktól”. Van a mondatnak előzménye, szövegkörnyezete, amit érteni is vélek, persze. De azért ízlelgetem.

Címkék: Századvég
2020\07\06 ricardo

Hétfő

Elhunyt Earl Cameron színész. Úgy két hete láttam Sydney Pollack A tolmács című 2005-ös politikai krimijében, amiben egy fiktív dél-afrikai ország idős elnökét alakította, az egykori szabadságharcosból lett diktátort. Talán harmadjára néztem újra a filmet az elmúlt években. A film végén hangzik el Zuwanie elnök szájából a következő örökbecsű mondat: „A leghalkabb suttogás is áthallik a seregeken, ha az igazat mondja”.

Címkék: Earl Cameron
2020\06\19 ricardo

Chips

Egy kereskedelmi adón elkapom a The Last of Us Part 2. videójáték reklámját. A reklám alatt szól egy dal, aminek dallama instant megtapad. Utánanézek: a New Order nevű formáció 1987-es True Faith dalának feldolgozása. (A reklám alatt Ashley Johnson énekel.)

*

Elolvastam Stephanie Kelton The Deficit Myth könyvét. (Az MMT-t pillanatnyilag nem taglalnám, talán majd máskor. Nota bene az elmélet megérdemli az érdemi tanulmányozást.) Pogátsa Zoltán azt írja a fészbukon, hogy a könyv az „új Piketty”, és „forradalmasítani fogja a közgazdaságtudományt”. Mindazonáltal Kelton könyve semmi nóvumot nem tartalmaz. Nagyjából L. Randall Wray 2015-ös Modern Money Theory c. opusának szimpla újrafogalmazása (legfeljebb Kelton nem írja le úgy tucatszor, hogy az adóztatás eredetileg azt szolgálta, hogy a lakosság körében mesterséges keresletet teremtsen a szuverén által kibocsátott pénzre). L. Randall Wray könyve ugyanakkor egy átfogóbb, technikailag alaposabb mű. Aztán az sem hozott forradalmat. Sőt a The Deficit Myth sok esetben Mosler Seven Deadly Innocent Frauds of Economic Policy c. kis könyvéhez mérten is felületesnek tűnik. (Kelton könyvének talán legjobb meglátása az, hogy miközben a Federal Reservenek kettős mandátuma van, maximális foglalkoztatottság és árstabilitás, kizárólag utóbbit tekinti valódi feladatának, amennyiben, segítségül hívva a munkanélküliség természetes rátájának koncepcióját, a maximális foglalkoztatottságot eleve azzal a munkanélküliségi rátával azonosítja, amely mellett az árak stabilak. És valóban. Ezzel az erővel az inflációnak is lehetne természetes rátája; az, amely mellett pl. 2 százalékos a munkanélküliségi ráta. Aztán definíció szerint az jelentené az árstabilitást. A NAIRU helyett pedig a NAURI lenne a téma: az inflációs ráta, ami fölött úgymond nem növekszik a munkanélküliség. (Amire persze továbbra is lehetne mondani, hogy a jegybank hosszabb távon kizárólag nominális változókra képes hatni, azaz a munkanélküliségi rátára nem.)

*

Még nem nyiratkoztam maszkban. A fodrászlányon szintén maszk. De legalább megúsztam a kötelező bájcsevegést.

Címkék: chips
2020\06\17 ricardo

Ketten voltunk, alkonyodott

Van, hogy az ember kicsit szórakozott. Én is felejtettem már vonaton kabátot.

*

Tamás elvtárs megmondta, aki nem antifasiszta, az fasiszta. Egyúttal harcra szólította a világ népeit a békéért, illetve a kongresszus időelőtti összehívását kezdeményezte Chilében. Követendő példaként Kubát hozta föl, ahol a feketék és a fehérek egyenlőek. Sajnálatát fejezte ki az elmúlt napok sajnálatos eseményeivel kapcsolatban, a közel-keleti béke lehetőségét illetően pedig a világbékére kívánta fektetni a fő hangsúlyt.

Címkék: arany