hocinesze

Csütörtök

A totalitárius hatalom lényege, hogy a hatalmat gyakorlók úgy vélik, illetékességük van az élet minden területén, ezért bármikor bármit a felügyeletük és az irányításuk alá vonhatnak, vagyis a hatalomgyakorlásnak nincsenek korlátjai. A liberálisok szerint a korlátlan hatalomgyakorlás kizárja az egyének személyes autonómiáját, ami egyebek mellett a magánélet háborítatlanságában fejeződik ki; az élet minden területe fölött felügyeletet és irányítást gyakorló hatalom összeegyeztethetetlen az emberi méltósággal. A liberálisok szerint az egyén életének vannak olyan területei, ahol rajta kívül senki sem lehet illetékes. Következésképp semmilyen hatalom sem lehet korlátlan, teljesen függetlenül attól, hogy a hatalom honnan nyeri a legitimitását. Egy demokratikus többséggel megválasztott kormány sem gyakorolhat teljhatalmat; hatalmát kizárólag alkotmányos korlátok között gyakorolhatja. Más szóval egy demokratikusan megválasztott kormány arra kap a néptől felhatalmazást, hogy belátása szerint cselekedjék mindazon területeken, ahol illetékessége van, és nem arra, hogy bármit az illetékességébe vonjon, felügyeljen és irányítson. Ezt jelenti a liberális demokrácia. Az illiberális demokrácia azt jelenti, hogy a hatalmon lévők úgy vélik, a demokratikus felhatalmazás bármire feljogosítja őket, hiszen meg lettek választva, azt tesznek, amit akarnak. Mivel a liberálisok számára az ember méltósága legfőképpen az egyén önrendelkezésében áll, vagyis az egyén személyes autonómiájában, ezért számukra a hatalomgyakorlás alkotmányos korlátozása fontosabb, mint a hatalom legitimitásának a forrása; nagyra értékelik a demokráciát, mint aminél még eddig nem találtak ki jobbat (Churchill), de jobban elfogadnak egy isten kegyelméből uralkodó monarchát, amennyiben az alkotmányos keretek között gyakorolja a hatalmát, mint egy olyan demokratikusan megválasztott kormányt, amelyik totalitárius hatalmat gyakorol. A liberálisok legkésőbb Tocqueville óta nem szeretik a többség zsarnokságát. Az egyén autonómiája és a hatalom autoritása ugyan kizárják egymást, ha valamelyik korlátlan, de megférnek egymással, ha mindkettő korlátozott. A liberálisok elutasítják az egyén korlátlan autonómiáját, de többnyire nagyobb autonómiát szeretnének az egyénnek, mint autoritást a hatalomnak. Egyfelől, mert úgy vélik, az egyéni méltóság viszonylag széles körű önrendelkezést feltételez, másfelől, mert az embereket olyan felnőtteknek tekintik, akik nem szorulnak széleskörű felügyeletre és irányításra ahhoz, hogy az ügyeiket intézzék, és az életüket éljék. A liberálisok egyetértenek Kanttal abban, hogy a paternalista kormányzás a legnagyobb zsarnokság. Egy szó, mint száz: olvassunk!

Címkék: (...)

Boldogság, gyere haza

Nézem Veiszer Alinda és Pogátsa Zoltán beszélgetését. Nem rég olvastam, hogy a 2020-as boldogságindex szerint Finnország volt a glóbusz legboldogabb országa. Miközben a finnek egyáltalán nem állnak jól az alkoholizmus, az antidepresszánsok használata és az öngyilkosságok száma tekintetében. A 15-24 éves finnek körében a halálesetek egyharmada öngyilkosság.

Címkék: boldogság

Hétfő

A Putyin-rezsim „irányított demokráciának” becézi magát, ami így fest a gyakorlatban. (Mimagyarok persze tudjuk, hogy sokféle demokrácia van, hiszen évekkel ezelőtt megmondta nekünk a szuverén.)

*

Új esszékötetében Berend gyorsan elintézi a Nyugat hanyatlásának kérdését: az „emelkedő Kelet” három legnagyobb hatalmának, Kínának, Oroszországnak és Indiának az együttes egy főre eső jövedelme 2022-ben 10,5 ezer amerikai dollár volt; Nyugat-Európa és az Egyesült Államok, vagyis a „hanyatló Nyugat” esetében, együttesen ugyanez 70,4 ezer amerikai dollár. Vagyis a Kelet egy főre számított jövedelme 15 százaléka a Nyugaténak.

Címkék: Putyin

Eötvös Péter

eotvospeter.PNGNekem azóta Eötvös Péter a Mick Jagger, hogy egy verőfényes kora nyári reggelen életemben először meghallgattam az Atlantiszt a szegedi Somogyi-könyvtár olvasótermében. Közben néztem ki a Dómra a sötétített üvegfalon át, és könnyűnek éreztem a szívem. Steve Reich Sextetje, Miles Davis Doo Bop albuma vagy Eötvös Atlantisza nélkül bizonyosan sokkal szegényebb lennék. Az egyik hősöm távozott.

Címkék: RIP

Március 15.

Olvasom. Rákay „Philip” Kálmán a Kossuth Rádió vendége volt, ahol arról mesélt, hogy vidéki és budapesti helyszínekről olyan jelzéseket kapott, hogy a Most vagy soha! vetítésén „spontán tapsban törnek ki az emberek, fölállnak és könnyes szemmel ünneplik a filmet”. Egy fővárosi nő csodás gyógyulásról számolt be: a film nézése közben megszűnt a térdízületi porckopása. Egybehangzó beszámolók szerint az egyik vidéki vetítésen egy születése óta néma férfi felkiáltott: Éljen Mao elvtárs!

Címkék: hírek

Matek

Fábry Ádám szerint az argentin gazdasági miniszter 118 százalékkal leértékelte a pesót az amerikai dollárral szemben. Marxistáknak sosem ment a matek. Valamit legfeljebb 100 százalékkal lehet leértékelni. Ha korábban 400 peso volt 1 dollár, amiből 800 peso lett, akkor a peso a korábbinak a felét éri, ami 50 százalékos leértékelés. "Közgazdász-kutató, a Chilecitói nemzeti egyetem docense".

Címkék: matek

Szombat

A második világháborút követő nyugatnémet gazdasági csoda Erhard 1948-as gazdasági- és pénzreformjával vette kezdetét. E kezdet nem volt zökkenőmentes. A szakszervezetek széleskörű tüntetéseket szerveztek. Páncélozott járművekkel, könnygázzal, kijárási tilalom elrendelésével lehetett csak fenntartani a közrendet. 1948. november 12-én közel kilencmillió munkavállaló sztrájkolt a reformok ellen. A munkanélküliség rövid időre 10 százalék fölé emelkedett. Erhard kitartott. A következő évtizedben a nyugatnémet gazdaság termelékenysége megduplázódott. 1960-ra a munkanélküliség 2 százalékra csökkent.

*

Paul Hollander (alias Hollander Pál) Marx és a Korán című kötete nagyszerű tanulmányokat és esszéket tartalmaz a kommunista rezsimek természetéről. (Békés Márton értelmes dolgokat is tud csinálni.)

*

Donald Trump 2015-ös könyvében azt írja: „Az egységes alaptanterv működésképtelen”. Az „egy kaptafára” elvén alapuló felülről lefelé irányuló megközelítés elvetendő, az Oktatási Minisztérium túl régóta diktálja az oktatáspolitikát; a helyi körzetek képesek maguk is eldönteni, hogy miképp szervezzék meg az oktatást.

süti beállítások módosítása