hocinesze

Szombat

aldimeola.jpgAl Di Meola új —dupla lemezes— albummal jeletkezett, Twentyfour címmel, ami első hallásra a 2018-as Opus egyenes folytatása, és ami számomra éppen elég ok ahhoz, hogy rögtön szeressem.

Címkék: Al Di Meola

Kedd

galbraith.PNGEgy 2001-es interjú a 92 éves John Kenneth Galbraith közgazdásszal. Ahogy más interjúkban (illetve memoárjában), Galbraith megerősíti: Alfred Marshall volt rá a legnagyobb hatással. Marshall, mint a neoklasszikus közgazdaságtan meghatározó alakja, Galbraith számára valójában állandó elméleti viszonyítási pont: „(…) amit az elkövetkező években csináltam, az valójában abban állt, hogy elindultam Marshalltól, aztán megnéztem, hogy milyen a világ úgy, ahogy ténylegesen van, majd elvégeztem a szükséges módosításokat, míg aztán Marshallból alig maradt valami, főleg módosítás”.

Címkék: Galbraith

Merénylet

hm_thatcher.PNG1984. október 12-én az IRA pokolgépes merényletet kísérelt meg egy brightoni hotelben Margaret Thatcher ellen, ahol a Konzervatív Párt konferenciát tartott. De még előtte 1983. augusztus 6-án próbálta puskával lelőni egy férfi merénylő Thatchert egy lakóház ablakából. Utóbbi Hilary Mantel Margaret Thatcher meggyilkolása című novellájában.

Címkék: novella

Szombat

fukuyama.PNGA liberalizmus másik, destruktív formája az, amit úgy hívunk, hogy woke liberalizmus”, állítja Francis Fukuyama a szombati Népszava interjúban. (Nota bene 2022-es „A liberalizmus vesszőfutása” című Fukuyama-kötet legfőbb tézise, hogy a klasszikus liberalizmusból a politikai jobboldal „gazdasági neoliberalizmust”, a politikai baloldal pedig „woke liberalizmust” csináltak. Minek okán Fukuyama —különösebb eredetiség nélkül— a „neoliberalizmust” a szokásos balos, a „woke liberalizmust” pedig a szokásos jobbos érvekkel kritizálja. Őszintén szólva, nem látok áthidalhatatlan szakadékot Fukuyama 2022-es kötete és pl. Patrick Deneen egy évvel korábbi, 2021-es "A liberalizmus kudarca" kötete között.)

Címkék: Fukuyama

Szerda (javított)

A kiküldetés (Chief of Station) című 2024-es amerikai akciófilm Aaron Eckhart főszereplésével. A történet nagyrészt Budapesten játszódik, és ott is forgatták. A film utolsó mondata meglehetősen költői: "Az erkölcsi univerzum íve hosszú, de az igazságosság felé hajlik". Ez a mondat valójában Martin Luther Kingtől származik, amit Barack Obama elnökként több, mint harminc alkalommal idézett nyilvánosan, és még az Ovális Iroda szönyegébe is beleszövette.

Címkék: film

Kedd

Még anno egyetemistaként olvastam Bartus László Fesz van című könyvét, amit egyik cimborám nyomott a kezembe. A kötetben egy helyütt arról olvasni, hogy a Hit Gyülekezete ismert figurája, bizonyos Egri István rendszeresen villanyégőkért szalajtotta Bartust. Bartus Laci barátom, szolgáld az Urat! Cseréld ki a körtéket! A cimborámmal később többször felemlegettük ezt a részt. Tamás barátom, szolgáld az Urat! Rendelj egy kört!

Címkék: (...)
süti beállítások módosítása