A nap idézete

"Az egyik legnagyobb gazdasági tévhit, amit Karl Marx terjesztett el, és amit manapság mindenki elfogad, beleértve számos üzletembert is, hogy a monopóliumok kialakulása a szabad és szabályozatlan piac elkerülhetetlen és immanens eredménye. Csakhogy ennek éppen az ellenkezője igaz. Valójában a szabadpiac az, ami lehetetlenné teszi a monopóliumokat.
Elengedhetetlenül fontos, hogy világos és meghatározott definíciónk legyen a „monopólium” jelentését illetően. Ui. amikor az emberek valamilyen gazdasági vagy politikai kontextusban a monopólium veszélyeiről és ártalmairól beszélnek, akkor ezen kizárólagos monopóliumot értenek, vagyis kizárólagos ellenőrzést a termelés egy adott területe fölött, ami mentes és védett a versenytől, és így a piactól független, a kereslet-kínálat törvényével szemben immunis, tetszőleges üzletpolitikát és önkényesen megállapított árakat tesz lehetővé a kontrollált területen. Hangsúlyozni kell tehát, hogy egy ilyen monopólium nem egyszerűen a verseny hiányát, hanem a verseny lehetetlenségét jelenti. És éppen ebben áll a meghatározó tulajdonsága a kizárólagos monopóliumnak, és ez az, ami lényeges egy ilyen monopólium bármely bírálata során.
Mindazonáltal a kapitalizmus történetében még soha senki nem volt képes a verseny által kizárólagos monopóliumot létrehozni a szabadpiacon. Csak egyetlen módon lehet ui. megtiltani a belépést egy adott termelési területre: törvény által. Minden kizárólagos monopólium, ami létezik vagy valaha létezett, az Egyesült Államokban, Európában vagy bárhol másutt a földön, egyedül valamilyen kormányzati intézkedés által vált lehetővé és jött létre: speciális franchise jogok, licence jogok, támogatások és olyan törvényi rendelkezések által, amelyek egyes személyeknek vagy a személyek egy csoportjának speciális (a szabadpiacon nem megszerezhető) privilégiumokat biztosított, miközben mindenki másnak megtiltotta az adott területekre történő belépést.
A kizárólagos monopólium nem a laissez-faire következménye, hanem éppen a laissez-faire eltörlésének az eredményeként jöhet csak egyáltalán létre, illetve egy azzal ellentétes elv, az etatizmus bevezetésével." Nathaniel Branden: Common Fallacies About Capitalism (In) (eredeti kiemelések)