Hirschman halott

Az eltecon blog ma beszámol Albert O. Hirschman haláláról, aki tavaly december 10-én - 97 évesen - az örök vadászmezőkre távozott. Az érdekek és a szenvedélyek, illetve a Kivonulás, tiltakozás, hűség - a két legismertebb Hirschman mű - viszont egy darabig még biztosan itt maradnak velünk. Robert J. Shiller írja Az érdekek és a szenvedélyek kötetről:

Ez egy nagyszerű mű, ami egy kibontakozó gondolat történetét követi nyomon. Egy olyan belátásét, amely ma központi jelentőséggel bír egész civilizációnkat illetően. Ez a belátás pedig az, hogy az emberi természet alapvetően szeszélyes és destruktív (vagy képes azzá változni), amivel szemben kigondoltunk egy olyan társadalmi rendet, ami civilizált keretet teremt ezeknek a destruktív ösztönöknek. És ez a rend a kapitalizmus. Így amikor a kapitalizmus egynémely borzalmát mérlegeljük, azt is számításba kell vennünk, hogy e nélkül a rendszer nélkül valójában még sokkal rosszabbul állnának dolgaink: a harcokat a gazdasági helyett valódi csatamezőkön vívtuk volna. Ez a teória, ez a belátás az, ami ténylegesen a kapitalizmus, avagy a szabad vállalkozás rendszerének elfogadáshoz vezetett szerte a világon.    

Magam is írtam ezen a blogon a könyvről. Miként a Kivonulás, tiltakozás, hűség című Hirschman klasszikusról is. Olvassák!

(UPDATE! Az ÉS friss száma is búcsúztatja Hirschmant. Rév István nekrológja a következő mondattal zárul, idézem: "Könyveit, azok, akik úgy vélik, a gazdaság nem önmagáért való tevékenység csupán, Polányi Károly könyvei mellett tartják a könyvespolcukon". Rév valamit nagyon tud: bizisten, nem utólag raktam egymás mellé.)