Clark Warburton, a monetarizmus úttörője

Mostanában többször is belefutottam Clark Warburton nevébe, így a napokban nagy hirtelen elolvastam tőle négy tanulmányt.

I. Monetary Theory, Full Production, and the Great Depression (1945). A FED 1929-től kezdődő restriktív monetáris politikája okozta a Nagy Válságot. (Igen, Friedman-Schwartz előtt). A gazdasági stabilitás feltétele a monetáris egyensúly.

II. The Volume of Money and the Price Level Between the World Wars (1945). Eltekintve a háborús időszakoktól, a pénzmennyiség - a termékeket és szolgáltatásokat biztosító effektív termelőkapacitáshoz és a lakosság kialakult pénzügyi szokásaihoz viszonyított - változása a döntő tényező a termékek és szolgáltatások árszínvonalának változásában.  

III. Bank Reserves and Business Fluctuations (1948). A banki tartalékok hullámzása megelőzi az üzleti ciklusok hullámait.

IV. The Monetary Disequilibrium Hypothesis (1950). A hipotézis, mely szerint a pénzügyi rendszer zavarai okozzák az üzleti fluktuációkat a leginkább ígéretes hipotézis az üzleti ciklusok magyarázatára.

Nem meglepő, hogy Anna Schwartz a monetarizmus előfutárának tekinti (jó összefoglaló) Warburtont. Érdemes lesz W.-tól további cikkeket is elolvasni.