Szombat

Tudattalan antikapitalizmus. Sigmund Freud a fukarságot, a pénzfelhalmozásra való hajlamot a gyermekkori anális érzékiséggel hozza összefüggésbe. Mivel mással! Freud szerint "bárhol is uralkodó szerepet játszanak vagy fennmaradnak archaikus gondolkodásmódok - az ősi civilizációkban, a mítoszokban, a tündérmesékban és babonákban, a tudattalan gondolatokban, az álmokban és neurózisokan - a pénz a legszorosabb kapcsolatba kerül az ürülékkel."

***

Visszautasítható ajánlat. A jegyirodában kértem az augusztusi Kaposfest két egymást követő napjának esti koncertjére egy-egy jegyet. A fiatal eladónő azt kérdi tőlem: "Egyedül utazik?". Mire én kedélyesen: "Miért? Tán kedve lenne velem jönni?". A nő egy ideig hallgatott, majd azt mondja: "Én is szívesen mennék valahova nyaralni, de nincs kivel, egyedül meg nem olyan jó". Mi ez, ajánlat?

***

Szúrás. Szokásos nyári akció az Alexandrában. Potom áron veszek egy George Jonas és egy Susan Sontag kötetet. Szívtájon szúrás. A kánikula egyetlen előnye, hogy alacsonyan tartja a vércukromat.

Címkék: szombat