Megint hétfő

Gajdics. A konzervatív filozófia úriembereknek való, akik képesek mértéktartásra. Azaz, nem viszik saját elveiket végletekig. Egy konzervatív pl. nem gondolja, hogy „az emberi lényeg a maga valóságában a társadalmi viszonyok összessége”, miként Marx fogalmaz Feuerbach-téziseiben, hanem létezik az embernek biológiai, antropológiai, horribile dictu metafizikai lényege. Amiből egyebek mellett következik, hogy az emberi normalitás nem kizárólag társadalmilag normalizáltat jelent. Mindazonáltal úriember ettől még nem kezd el rögvest tele szájjal buzizni. Mert művelt, finom ember, akinek nem szállnak a fejébe a gondolatok, és nem gőzöl be a maga igazától.

*

Koronavírus-recesszió. Megszorítás helyett fiskális stimulust javasol az IMF. (Vagy ahogy a mandiner fogalmaz: „Matolcsy kottájából játszik”.) És tényleg. Az IMF vezető közgazdásza, Gita Gopinath egy hete a Financial Timesban: „A fiskális politikának vezető szerepe kell legyen a felépülésben”.

*

Jegybanki függetlenség. Azt mondja, 2017 augusztusában a Journal of Monetary Economics szerkesztőbizottságának harminchárom tagja volt. Ebből tizenhat fő állt akkor jegybanki alkalmazásban (főleg a FED-nél), további kilenc fő állt megelőzően alkalmazásban, és csak nyolc fő nem volt korábban jegybanki alkalmazott. Viszont mind a nyolcan valamilyen módon kapcsolatban álltak jegybankokkal.

Címkék: chips