Január 1.

Tegnap elhunyt Joseph Ratzinger, aki — olvasva a nekrológokat — pápább volt a pápánál. Immáron Pelével van a mennyországban. (Feltéve persze, hogy odakerültek. (Tudjuk, Jézus mindössze egyetlen embernek ígérte meg a mennyországot. A jobb latornak.)) De ez már tavalyi történet.

*

Éves horoszkópot olvasok. Jó tanács 2023-ra a Szűz csillagjegyben születetteknek: fontos a helyes táplálkozás. És még vannak, akik szerint az asztrológia áltudomány! „Rendszeresség, változatosság és mértékletesség, ez legyen a kulcsszó”. (Figyelem! A többi csillagjegy szülöttei se zabáljanak rendszertelenül idén.)

*

Beethoven VII. szimfóniáját hallgatom Soltival és a Chicagói Szimfonikusokkal. A második tétel mindannyiszor szíven üt, amikor hallom. (Bár számomra a Kurt Sanderling vezényelte londoni Philharmonia Zenekarral készült felvétel magasan kiemelkedik.) Nota bene nemrég akadtam egy 1990-es cikkre Soltiról, amiből megtudtam, hogy Solti anno Soros Györggyel közösen alapot hozott létre, hogy magyar hivatásos zenekari tagok Chicagóban tanulhassanak.

*

Álmos vagyok.

*

"Isten csodája, hogy még áll hazánk", kezdte újévi köszöntőjét Novák Katalin köztársasági elnök. Kicsit aggódom. Már csak a szentlélek tartja össze? Olyasmi csoda, mint az isteni gondviselés meg a világgazdaság pénzbősége? Akkor ez most az Orbán-kormány tevékenységének a mérlege lenne? Elbizonytalanodtam.

Címkék: újév