(...)

A véleményhez idő kell, vélte Nietzsche. Hovatovább, Nietzsche szerint a szellemi nívó általános hanyatlásának félreérthetetlen tünete, hogy az embereknek mindenről van véleményük, méghozzá mindenről azonnal.

*

A hírlaposnál az ELLE magazin friss számához (címlapon Palvin Barbara) hozzáfóliázva Szerb Antal Utas és Holdvilág regénye. Nem vitás: a műveltség szexi.

*

(„Az angol kilépési kampány miatti helyénvaló undor nem jelenti esetemben a kései kapitalizmus egyik fő neoliberális intézményével, az EU-val szembeni rokonszenvet” — írja Tamás Gáspár Miklós. Ehhez csak annyit: a kommunisták az európai integrációt kezdettől fogva az amerikai imperializmus eszközének tekintették, és a Marshall-segélyben Nyugat-Európa gazdasági leigázását látták. A Marshall-segélyt szentesítő 1948-as amerikai törvény (Economic Cooperation Act) kétség kívül megfogalmazta egy európai közös piac szükségességét, illetve az első „európai” szervezet, az Európai Gazdasági Együttműködés Szervezete végső soron azért jött létre, hogy összehangolja a segély szétosztását. Épp így: a kommunisták a Montánunióban is szimplán a fegyvergyártás amerikai központosítását látták, melynek célja már egy harmadik világháború a Szovjetunió ellen.)

Címkék: (...)