Szombat

A második világháborút követő nyugatnémet gazdasági csoda Erhard 1948-as gazdasági- és pénzreformjával vette kezdetét. E kezdet nem volt zökkenőmentes. A szakszervezetek széleskörű tüntetéseket szerveztek. Páncélozott járművekkel, könnygázzal, kijárási tilalom elrendelésével lehetett csak fenntartani a közrendet. 1948. november 12-én közel kilencmillió munkavállaló sztrájkolt a reformok ellen. A munkanélküliség rövid időre 10 százalék fölé emelkedett. Erhard kitartott. A következő évtizedben a nyugatnémet gazdaság termelékenysége megduplázódott. 1960-ra a munkanélküliség 2 százalékra csökkent.

*

Paul Hollander (alias Hollander Pál) Marx és a Korán című kötete nagyszerű tanulmányokat és esszéket tartalmaz a kommunista rezsimek természetéről. (Békés Márton értelmes dolgokat is tud csinálni.)

*

Donald Trump 2015-ös könyvében azt írja: „Az egységes alaptanterv működésképtelen”. Az „egy kaptafára” elvén alapuló felülről lefelé irányuló megközelítés elvetendő, az Oktatási Minisztérium túl régóta diktálja az oktatáspolitikát; a helyi körzetek képesek maguk is eldönteni, hogy miképp szervezzék meg az oktatást.